Land+Water
Land+Water 2023 Editie 12

Land+Water 2023 Editie 12

Publicatiedatum: Friday, 29 December 2023

Versterking Afsluitdijk van begin tot eind Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van het grootschalige project om de Afsluitdijk te versterken. Het behandelt de historische context, de toegepaste technieken, en de uitdagingen die zijn overwonnen...

Profiteer van onbeperkte toegang tot premium content van Land+Water

Nieuw bij Land+Water? Abonneer nu en krijg volledige toegang tot al onze online magazines en artikelen. Informatie over abonneren

Al geabonneerd? Om direct dit magazine te lezen kunt u hier inloggen.

Wat kun je lezen in deze editie van Land+Water?

Versterking Afsluitdijk van begin tot eind

Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van het grootschalige project om de Afsluitdijk te versterken. Het behandelt de historische context, de toegepaste technieken, en de uitdagingen die zijn overwonnen. Ideaal voor iedereen die geïnteresseerd is in grootschalige waterbouwkundige projecten en innovaties in dijkversterking.

Natuur helpt dijkverbetering

Ontdek hoe natuur en techniek hand in hand gaan bij dijkverbeteringsprojecten. Dit artikel legt uit hoe natuurlijke processen en ecologische oplossingen bijdragen aan de versterking en het onderhoud van dijken. Perfect voor degenen die op zoek zijn naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen in de waterbouw.

Stresstest Waterkwaliteit

Leer over de methoden en resultaten van stresstests die worden uitgevoerd om de waterkwaliteit te beoordelen en te verbeteren. Dit artikel bespreekt de nieuwste technieken en inzichten die worden gebruikt om de impact van verschillende stressfactoren op waterlichamen te evalueren.

Marker Wadden geslaagd experiment

Dit succesverhaal over de Marker Wadden illustreert hoe landwinning en ecologische verbeteringen samen kunnen komen om de waterkwaliteit en biodiversiteit te bevorderen. Het artikel biedt een diepgaande blik op de uitdagingen en successen van dit innovatieve project.

Werken aan klimaatadaptatie

Ontdek de diverse strategieën en maatregelen die worden genomen om steden en infrastructuur aan te passen aan klimaatverandering. Dit artikel biedt een overzicht van projecten en initiatieven die bijdragen aan klimaatbestendigheid en watermanagement.

Compartimentering vermindert zoutlast

Leer hoe compartimenteringsschermen worden gebruikt om de invloed van zoutwater op zoetwaterbronnen in natuurgebieden te verminderen. Dit artikel biedt inzicht in de technieken en resultaten van deze aanpak, met een focus op een specifiek project bij de Blankenburgverbinding.

Circulaire tunnelverlichting

Dit artikel gaat in op de mogelijkheden om tunnelverlichting duurzamer en circulair te maken. Ontdek hoe het gebruik van energiezuinige verlichting en recyclebare materialen kan bijdragen aan energiebesparing en milieuvoordelen.

Kade-Fundovatie

Verdiep je in de technieken en innovaties die worden gebruikt om de levensduur van kades te verlengen. Dit artikel beschrijft de funderingsmethoden en technologieën die bijdragen aan de duurzaamheid en stabiliteit van kades in stedelijke gebieden.

CSM-Energiewand

Ontdek hoe ondiepe thermische warmtewisselaars worden ingezet in geotechnische constructies om energie op te wekken en te benutten. Dit artikel biedt een technische uitleg van de werking en voordelen van de CSM-energiewand, geïllustreerd met een pilotproject in Amstelveen.

Digitaal samenwerken bij bouw tunnel

Dit artikel beschrijft hoe digitale samenwerkingsplatformen, zoals Gappless, de efficiëntie en kwaliteit van bouwprojecten verbeteren. Het voorbeeld van de tunnel onder de A2/N2 laat zien hoe digitaal werken de projectuitvoering en communicatie tussen stakeholders stroomlijnt.

Energie opslaan in tunnels

Lees hoe TNO de mogelijkheden onderzoekt om energie op te slaan in tunnels, met de Noordtunnel als referentie. Dit artikel bespreekt de haalbaarheid, voordelen, en uitdagingen van het integreren van energieopslagsystemen in tunnelinfrastructuur.

Energieneutrale tunnels

Dit artikel onderzoekt de mogelijkheden om tunnels energieneutraal te maken. Ontdek de systemen en technologieën die nodig zijn om de energieopwekking en -opslag in tunnels te optimaliseren, en leer over de praktische toepassingen en voordelen van deze innovaties.