Land+Water
  • Home
  • Water/Bodem
  • Veel spiering gezien bij onderzoek vismigratie Marknessersluis

Veel spiering gezien bij onderzoek vismigratie Marknessersluis

Tussen maart en mei voert de provincie Flevoland in afstemming met Waterschap Zuiderzeeland een onderzoek uit naar vismigratie bij de Marknessersluis. De eerste waarnemingen zijn indrukwekkend!
Een spiering die bij de Marknessersluis is gevangen. Bron: Provincie Flevoland

Grote aantallen spiering bewegen zich door de sluis. Dit is een eerste signaal dat deze vissoort succesvol van het IJsselmeer naar de Noordoostpolder zwemt door de aangelegde vispassage bij gemaal Vissering. Dit lijkt misschien niet bijzonder, maar dit is de eerste keer dat er relatief grote aantallen spiering in het water van de Noordoostpolder zijn gezien.

Verbetering waterkwaliteit

De uitkomsten van het onderzoek helpen bij het vergroten van de visstand in het watersysteem en daarmee bij het verbeteren van de waterkwaliteit van Flevoland. Een belangrijk doel van de Kaderrichtlijn Water. Daarnaast is de spiering een vissoort die bij veel andere dieren op het menu staat en daardoor een belangrijke schakel binnen het ecosysteem.

Visvriendelijk beheer goed voor vismigratie

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat met het huidige reguliere beheer van de sluizen weinig vissen door de sluis heen kunnen migreren. Door een te harde stroming is er onvoldoende tijd voor de vis om door de sluis heen te zwemmen. Op basis van de eerste waarnemingen lijkt het visvriendelijk beheren van de Marknessersluis dus een goede manier om vismigratie mogelijk te maken. In mei staat de laatste onderzoeksessie gepland. Na de zomer zal de provincie op basis van die inzichten een besluit nemen over de effectiviteit en toekomstige inzet van het aangepaste (visvriendelijkere) beheer van de Marknessersluis.

(Foto: Een spiering die bij de Marknessersluis is gevangen. Bron: Provincie Flevoland)

Laatst bijgewerkt: Tu 7 May 2024


Agenda

Bekijk meer

Hoe blijf jij op de hoogte?