Land+Water

Acquaint en Kjeldaas naar Noorse markt

Acquaint BV en Kjeldaas AS gaan samen hun geavanceerde leidinginspectietechnologieën in Noorwegen vermarkten. Voor Kjeldaas, een gevestigde naam in Noorwegen op het gebied van sleufloze techniek, is de bewezen leidinginspectietechnologie van Acquaint nog helemaal nieuw.
Links Hendrik Panman (Kjeldaas), rechts Niek Faassen (Acquaint). Hier zijn ze aan het 'tracken'. Ze volgen de tool die op dat moment in de leiding zit. (Foto: Acquaint)

De toepassing van sleufloze techniek is in Noorwegen bijzonder interessant vanwege de unieke uitdagingen die het land kent. Hendrik Panman, leider van de afdeling die zich bezighoudt met sleufloze techniek binnen Kjeldaas en van oorsprong Nederlander, vertelt: “De leidingen liggen diep onder de grond, zodat ze beschermd zijn tegen vorst, en het landschap bestaat voor een groot deel uit rotsen, wat het kostbaar maakt om leidingen te vervangen met open sleuven of graven. Dit maakt het dan ook erg interessant om leidingen te kunnen vernieuwen met No-Dig-methodes.”

Lekpercentage tot 40 procent

Het merendeel van het drinkwater komt uit bergmeren. Het gemiddelde lekpercentage ligt tussen de 35 en 40 procent in Noorwegen. De laatste jaren is er steeds meer focus op het verlagen van dit percentage, vooral nu de elektriciteitsprijzen stijgen en milieuaspecten een belangrijkere rol spelen. “Op dit moment ligt het vernieuwingspercentage van leidingen op 0,6 procent, terwijl dit minimaal 1 procent zou moeten zijn. De vervanging blijft achter door een gebrek aan capaciteit en financiële middelen. Om de infrastructuur duurzaam te houden, is het essentieel een goed overzicht te hebben van de kwaliteit van de leidingen, zodat het geld op juiste plekken wordt besteed. Acquaint kan gemeentes hier in Noorwegen ontzettend goed helpen bij het prioriteren door de leidingen met hun techniek te inspecteren”, aldus Panman.

Waardevolle samenwerking

De samenwerking met Acquaint biedt Kjeldaas de mogelijkheid om haar aanbod verder te diversifiëren en naast vernieuwen van leidingen door te relinen, ook innovatieve inspectietechnologieën te introduceren. Voor Acquaint opent het de deur voor het leveren van haar diensten aan Noorse gemeentes en adviesbureau’s. Erik Driessen, CEO van Acquaint, vertelt: “Als gevestigd bedrijf in Noorwegen, heeft Kjeldaas al langdurige relaties met verschillende gemeentes. Ze staan ontzettend dicht bij de klant en kennen de markt als geen ander. Naast dat het een hele professionele partij is, hebben ze ook een persoonlijke werkwijze. Ze zijn erg vriendelijk, open en ongekend gastvrij. De sfeer binnen hun platte organisatie is een perfecte match met onze bedrijfscultuur”.

Eerste project in Holmestrand

Het eerste gezamenlijke project werd afgelopen week al uitgevoerd in de gemeente Holmestrand, waar een nodulair gietijzeren drinkwaterleiding werd geïnspecteerd met de Acquarius. Dit project zal tevens dienen als een demonstratie voor andere gemeentes. Brabant Water, een klant van Acquaint die drink- en industriewater levert aan 2,6 miljoen inwoners en bedrijven, zal hier presenteren hoe zij de technologie van Acquaint gebruiken.

Beide bedrijven hebben hoge verwachtingen van de samenwerking. De voorbereiding van het project in Holmestrand ging in ieder geval al gesmeerd: “We spreken dezelfde technische taal en hebben hierom aan een half woord genoeg. Ik heb alle vertrouwen dat dit in de toekomst net zo zal zijn”, aldus Driessen.

De Acquarius is een geavanceerde tool bestaande uit aan de voorkant een schuim PIG (Pipeline Inspection Gauge), die gewoonlijk gebruikt wordt bij het reinigen van pijpleidingen. Die van Acquaint is echter uitgerust met een groot aantal geavanceerde ultrasone sensoren die geluidsgolven uitzenden en opvangen om eventuele afwijkingen als corrosie, uitloging, H2S-aantasting en lekkages in de wand of de verbindingen van de pijpleiding op te sporen. Daarnaast beschikt de tool over diverse andere sensoren die de exacte ligging van de leiding detecteren.

Laatst bijgewerkt: Su 16 June 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?