Land+Water

Vervangingsopgave houten bruggen Schagen

De Gemeente Schagen moet de komende vijftien jaar zo’n zestig tot honderd fiets- en voetbruggen vervangen. Het gaat om verouderde, veelal houten bruggen. In opdracht van de gemeente ontwikkelde ipv Delft een referentieontwerp voor standaard bruggen, waarmee verzorgd vormgegeven, duurzame en onderhoudsarme bruggen gerealiseerd kunnen worden met oog voor life-cycle kosten, comfort en toegankelijkheid voor alle gebruikers.
Vervangingsopgave houten bruggen Schagen

De te vervangen bruggen hebben grotendeels een eenvoudige uitstraling met kleine verschillen in detaillering. Meestal bestaat het hekwerk uit enkele houten balusters met verticale houten planken. De dekconstructie is van staal of hout met daarop houten of kunststof loopplanken. Deze bruggen hebben de archetypische uitstraling van een ‘gewone’ brug. ipv Delft werd gevraagd een referentieontwerp te maken voor alle nieuwe fiets- en voetgangersbruggen.

Schaalbaar en flexibel

Het beperkt beschikbare budget en de grote hoeveelheid te vervangen bruggen vroeg om een slim ontwerp, dat een eenvoudige en toch herkenbare uitstraling biedt en een ruimtelijke kwaliteitsimpuls binnen de oudere wijken mogelijk maakt. De vormgeving is qua helderheid en leesbaarheid geïnspireerd op de uitstraling van de eenvoudige landelijke bruggen met houten hekwerken, kenmerkend voor Schagen, waarbij de verschillende constructieve onderdelen duidelijk zichtbaar zijn. Het schaalbare ontwerp is bovendien met drie verschillende hekwerken uit te rusten. Zo is elke brug eenvoudig af te stemmen per locatie, zowel qua afmetingen als wat materiaalkeuze en uitstraling betreft.

Verschillende varianten

Er is onderscheid gemaakt tussen drie gebieden: stedelijk gebied (stadskern Schagen), landelijk gebied (West-Fries landschap met boerenbedrijven en kenmerkende ontginningsstructuur) en kustgebied (duinen en polderlandschap, plus Callantsoog en Petten). De stedelijke bruggen hebben een zwart stalen hekwerk met vulling van bamboecomposiet, in landelijk gebied is het staalwerk beige van kleur. In de kustzone is gekozen voor een hekwerk van weervast staal in combinatie met eveneens bamboecomposieten regels. Daarnaast zijn er twee varianten voor specials, situaties waarin het gepast is een afwijkende brug te realiseren. Deze specials hebben eenzelfde stalen hekwerk, maar een vulling van spankabels.

Handboek standaardbruggen

Zoals gebruikelijk is er ook een handboek opgesteld. Hierin komen alle mogelijke variaties aan bod. Het handboek bevat ook een overzichtelijke keuzematrix, die de gemeente helpt per situatie een passende oplossing te kiezen. Het handboek legt verder vooral de uitstraling van de bruggen vast: hekwerk, toog, tussensteunpunt en wijze van aanlanden. Het brugdek zelf is in alle gangbare materialen te realiseren. Dit geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om per brug de meest economische optie te kiezen.

Inmiddels zijn de eerste bruggen vervangen. De komende tien, vijftien jaar zullen er nog vele volgen.

Laatst bijgewerkt: Th 16 May 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?