Land+Water

Bouw nieuwe slibkoekoverslag Garmerwolde van start

Op vrijdag 24 mei is de bouw gestart van de nieuwe en duurzamere slibkoekoverslag op de rioolzuiveringsinstallatie (rwzi) in Garmerwolde. Het officiële startsein werd gegeven door dagelijks bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest Herman Beerda.
De starthandeling voor de bouw van de slibkoekoverslag

De bouw van een nieuwe slibkoekoverslag komt voort uit de wens tot vernieuwing. Het waterschap streeft naar innovatie, energiebesparing en efficiëntere aan- en afvoer van slib naar partners die de eindverwerking verzorgen.

Energiezuinig, ruimtebesparend en veiliger

De nieuwe slibkoekoverslag zorgt voor een reductie in het energieverbruik van ongeveer 30 procent ten opzichte van de huidige installatie. Daarnaast wordt de belading van slib in vrachtwagens verder geoptimaliseerd. De vrachtwagens staan op een weegbrug en kunnen daarom zeer nauwkeurig worden geladen. Hierdoor zullen er minder verkeersbewegingen zijn, wat positief is voor omwonenden.

Omdat de bouw vooral de hoogte ingaat, wordt op het terrein veel ruimte bespaard. De nieuwe overslag is bovendien een gesloten transportsysteem, wat betekent dat medewerkers minder in aanraking komen met de slibkoek.

Een noordelijke samenwerking

Waterschap Hunze en Aa’s, waterschap Drentse en Overijsselse Delta en waterschap Noorderzijlvest hebben de afgelopen jaren de samenwerking opgezocht om samen te werken aan de verwerkingscapaciteit van zuiveringsslib. In 2019 is gekozen voor een zo duurzaam mogelijk oplossing. Dit heeft geleid tot een contract met SNON (Slibverwerking Noord Oost Nederland), een samenwerkingsverband van GMB BioEnergie Zutphen en Energy from Waste Delfzijl (EEW).

Door EEW wordt het slib van de waterschappen in een mono-verbrandingsinstallatie verwerkt. Met de hierbij vrijkomende warmte wordt stoom geproduceerd voor levering aan bedrijven in en rond Delfzijl. Op termijn zal ook de grondstof fosfaat uit de asresten van de verbranding worden teruggewonnen.

Laatst bijgewerkt: Tu 28 May 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?