Land+Water
  • Home
  • Riolering
  • Start bouw windturbines op rioolwaterzuivering Amsterdam-West

Start bouw windturbines op rioolwaterzuivering Amsterdam-West

De bouw van vier windturbines op het terrein van de rioolwaterzuivering in Amsterdam-West is gestart. Het Waterschap Amstel Gooi en Vecht bouwt de windturbines samen met duurzaam energie- en grondstoffenbedrijf HVC. Samen met de zonneparken en de groengasinstallatie, is het waterschap daarmee vanaf begin 2025 energieneutraal.
De feestelijke aftrap voor de bouw van de windturbines. (Foto: Provincie Noord-Holland)

Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, gaf samen met Sander Mager, lid dagelijks bestuur Waterschap Amstel Gooi en Vecht en Marcel Dommisse, manager zon en wind HVC het startsein. Gedeputeerde Rosan Kocken: “Deze vier windturbines zijn gebouwd tijdens een windstiltegebied qua wetgeving. Omdat nieuwe landelijke normen er nog niet waren, hebben we als provincie lokale regels opgesteld. Wij zijn er trots op dat deze vier windturbines daarvan het eerste resultaat zijn.”

Sander Mager, dagelijks bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht: “De druk op het elektriciteitsnetwerk wordt de komende jaren steeds groter. En door de groei van de stad moeten we steeds meer rioolwater zuiveren. We hebben duurzame energiebronnen nodig om dit ook in de toekomst te blijven doen. Samen met meer dan 24.000 zonnepanelen en onze groengasinstallatie, wekken de vier windturbines straks evenveel energie op als we nodig hebben.”

Marcel Dommisse, manager zon en wind HVC: “Wij zijn trots dat we zijn gestart met de realisatie van dit project, waarbij lokale kennis van het waterschap rondom de rioolwaterzuiveringsinstallatie en de kennis van complexe windenergieprojecten van HVC goed samenkomen. Zo kunnen we samen de energietransitie versnellen.”

Ambitie provincie duurzame energie

De Noord-Hollandse gemeenten, waterschappen en provincie Noord-Holland hebben in 2021 met elkaar afgesproken om voor 2030 2.7 terawattuur (TWh) per jaar aan duurzame energie op te wekken. Dat is evenveel als het elektriciteitsverbruik van ongeveer 1 miljoen Noord-Hollandse huishoudens. Dit is vastgelegd in de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Zuid. De vier windturbines dragen 21.000 megawattuur (MWh) per jaar hieraan bij, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 10.000 Amsterdamse huishoudens.

Inmiddels is het werk aan de fundering van de windturbines in volle gang. Als de fundering af is, start de opbouw van de windturbines van 140 meter hoog. Begin 2025 zijn de turbines klaar.

Laatst bijgewerkt: Fr 14 June 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?