Land+Water
  • Home
  • Klimaat
  • EU-project REST-COAST voor klimaatrobuuste kustgebieden

EU-project REST-COAST voor klimaatrobuuste kustgebieden

Het EU-project REST-COAST wil gezonde en klimaatbestendige Europese kustgebieden ontwikkelen door middel van grootschalig natuurherstel en het leveren van ecosysteemdiensten. Binnen dit project richt Wageningen University & Research (WUR) zich op het management van kustherstel en het opschalen van succesvolle nature-based solutions.
Project REST-COAST richt zich op de klimaatbestendige ontwikkelingen van kustgebieden. (Foto: Pexels)

Een van de activiteiten is het ontwikkelen van een beoordelingsmethodologie van kustgebieden, waarbij indicatoren voor ecosysteemdiensten en biodiversiteit worden vertaald naar een scorekaart. Deze kennis wordt overgedragen aan het European Nature Information System (EUNIS), een Europees classificatiesysteem. Onder leiding van Wageningen Marine Research wordt zo’n scorekaart-methode ontwikkeld in negen proefgebieden. 

Een belangrijk element is de koolstofopslag in kwelders. Onderzoekers van WUR en Deltares hebben 110 bodemmonsters genomen in vijf verschillende typen kwelders in de provincies Friesland en Groningen en gemeten hoeveel CO2 er wordt vastgelegd. De resultaten toonden aan dat de snelheid van de koolstofvastlegging lineair toeneemt met de sedimentatiesnelheid. 

Uit eerder onderzoek van Bureau Waardenburg blijkt dat kwelders belangrijk zijn voor het vastleggen van CO2. Nederlandse kwelders leggen ongeveer 60.000 ton CO2 per jaar vast. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van 7500 huishoudens voor wonen en vervoer. 

Laatst bijgewerkt: Tu 4 June 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?