Land+Water
  • Home
  • Klimaat
  • Van der Avoird Trayplants wint WKO Duurzaamheid Award 2024

Van der Avoird Trayplants wint WKO Duurzaamheid Award 2024

Van der Avoird Trayplant is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2024. Dat maakte het Gebruikersplatform Bodemenergie bekend tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie vorige week in Utrecht. Kweker Peter van der Avoird ontving de onderscheiding samen met Ivo Everts van Ates Control, die al sinds het begin betrokken is bij ontwerp, beheer en optimalisatie van deze WKO-installatie.
De WKO Duurzaamheid Award werd in ontvangst genomen door Peter van Hulten (links) van Van der Avoird Trayplant en Ivo Everts van Ates Control

De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award is een vast onderdeel van het jaarlijkse Nationaal Symposium Bodemenergie. Nieuw dit jaar was dat de eindgebruiker niet alleen, maar samen met de beheerder werd genomineerd. “In bijna alle systemen blijkt namelijk dat juist de samenwerking tussen eindgebruiker en beheerder voor een optimaal werkend systeem zorgt”, legde de jury uit.

Langetermijnvisie

De jury roemde Peter van der Avoird om zijn doortastendheid. Aanvankelijk leek een WKO-installatie niet de meest logische keuze voor de kweker van aardbeien- en frambozenplanten. Waar veel andere bedrijven kozen voor een houtketel (met subsidie) of een WKK-installatie, hield hij vast aan zijn duurzame langetermijnvisie. Hij maakte als eerste ondernemer gebruik van de Second Opinion-dienst van Gebruikersplatform Bodemenergie. Zo kwam hij in contact met Ivo Everts van Ates Control. Samen werkten ze zijn visie verder uit en gingen ze aan de slag.

Ervaringen delen

Sinds 2019 is het WKO-systeem in gebruik. Inmiddels is er de nodige ervaring opgedaan die men graag deelt met andere geïnteresseerde ondernemers. “Waar Van der Avoird Trayplant aanvankelijk voor gek werd verklaard bij de keuze voor een WKO, ontvangt het bedrijf nu juist veel bezoekers die graag willen zien hoe hun systeem precies werkt”, stond in het juryrapport.

Laatst bijgewerkt: Mo 27 May 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?