Land+Water

Onderzoek naar betonbouw met bacteriën

Onderzoekers van de University of Colorado Boulder (VS), faculteit Civil, Environmental and Architectural Engineering (CEAE), hebben een manier gevonden om met bacteriën betonachtig materiaal te maken. Zij hebben onlangs hun bevindingen beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Matter.
Onderzoek naar betonbouw met bacteriën

“Wij gebruik al biologische materialen in de bouw, zoals hout, maar dat gaat om niet-levend materiaal”, zegt assistent-professor Wil Srubar. “Maar wij vragen ons af of je die materialen niet levend kunt houden en dat kan benutten.” Het team is aan de slag gegaan met cyanobacteriën. In een gunstige omgeving zetten deze voedingsstoffen om in calciumcarbonaat; zo ongeveer als het proces bij schelpvorming plaatsvindt. Door een mengsel van zand, bacteriën en hydrogel in een mal te stoppen, ontstaat een structuur met betonachtige karakteristieken. Dit zou een antwoord kunnen zijn op het nadeel dat beton heeft: de uitstoot van CO2.

Vermenigvuldigen

Doordat het materiaal levend is, kan het zichzelf in de praktijk vermenigvuldigen. De onderzoekers hebben een ‘steen’ doormidden gehakt en weer aangevuld met zand, hydrogel en bacteriën. Zo bleek het mogelijk uit één steen acht stenen te maken. Overigens kun je ze nu nog niet bij de bouwmarkt kopen, maar Srubar vermoedt dat dit over een aantal jaren wel het geval zal kunnen zijn.

Laatst bijgewerkt: Mo 27 February 2023


Hoe blijf jij op de hoogte?