Land+Water
  • Home
  • Actueel
  • Minister wil milieukostenindicator verplichten

Minister wil milieukostenindicator verplichten

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil dat publieke opdrachtgevers binnen de grond-, weg- en waterbouw de milieukostenindicator (MKI) verplichten. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat het een effectief instrument is gebleken om duurzaam in te kopen.
Asfalt is een van de grondstoffen met een groot milieu-impact. Op de foto de aanvoer van asfalt in mei 2020 op de Afsluitdijk. (foto: Rijkswaterstaat; Jan Wessels)

In de brief, die hij mede namens de minister van Economische Zaken en Klimaat en de minister voor Klimaat en Energie heeft verstuurd, gaat hij in op de kabinetsaanpak Klimaatbeleid en Grondstoffenvoorzieningszekerheid: 

“Uit de onderzoeken blijkt dat in GWW-projecten de meeste CO2-uitstoot – circa 80 procent - plaatsvindt in de materiaalproductieketen. CO2-reductie is daar dan ook het eenvoudigst te realiseren. De dominantste materiaalstromen in de GWW zijn asfalt, staal en beton. Deze veroorzaken samen een groot gedeelte van de totale milieu-impact van de GWW. Vanwege de aanzienlijke impact en de voor opdrachtgevers relatief makkelijk uit te vragen eisen, neem ik het advies over om te sturen op betere milieuprestaties door het stellen van prestatie-eisen op materiaalniveau voor beton, staal en asfalt. In de komende maanden zal ik hiertoe een wetgevingstraject voorbereiden. Daarbij zal ik ook de methode waarmee de prestatie-eisen worden bepaald nader uitwerken. De sturing betekent dat wanneer de materialen beton, staal en asfalt voor GWW-projecten worden ingekocht door publieke opdrachtgevers, deze aan deze prestatie-eisen moeten voldoen. Met deze sturing wordt de grootste milieuwinst geboekt tegen de minste administratieve lasten”, meldt Harbers de Tweede Kamer. 

MKI-expertisecentrum 

Harbers wil de verplichting laten gelden voor grote projecten. Wat ‘groot’ is, wordt nog uitgewerkt. Hierbij tekent hij aan de Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten als ervaring hebben met MKI.

Ook voor de kleinere projecten wil hij stimuleren dat MKI als gunningscriterium gebruikt gaat worden. Hiertoe wil hij onder meer zorgen voor “voldoende expertise en opleidingsmateriaal, waarbij ik op korte termijn stappen zal zetten richting de oprichting van een MKI-expertisecentrum. Daarmee kunnen publieke opdrachtgevers kennis opdoen over inkopen met MKI, in aanloop naar het wettelijk traject om sturing in de GWW mogelijk te maken. 

De bewindsman geeft aan met dit voornemen aan te sluiten op Europese ontwikkelingen en gehoor te geven aan meerdere verzoeken uit de sector om meer sturend verduurzaming in de GWW-sector te realiseren.

Laatst bijgewerkt: Mo 10 June 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?