Land+Water
  • Home
  • Klimaat
  • Donker Groep en Park Positive slaan de handen ineen bij uitdagingen klimaatadaptatie

Donker Groep en Park Positive slaan de handen ineen bij uitdagingen klimaatadaptatie

Met een handdruk tussen Richard Eilander en Fien Dekker is de samenwerking tussen Donker Groep en Park Positive beklonken. De gezamenlijke ambitie: het vergroenen van Nederland. De samenwerking zal zich voornamelijk richten op het uitbreiden van groen parkeren binnen Nederland, met als doel meer natuur terugbrengen in de leefomgeving. De focus ligt echter niet alleen op groen parkeren. Het eerste gezamenlijke project, de buitenruimte van Rabobank in Enschede, belooft een inspirerend voorbeeld te worden van de gedeelde visie en toewijding.
Richard Eilander en Fien Dekker schudden elkaar de hand op het heringerichte terrein van de Rabobank in Enschede

Donker Groep gelooft in de kracht van groen en realiseert groene en gezonde binnen- en buitenruimtes. Ontwerp, realisatie en beheer worden volledig door Donker Groep verzorgd. Park Positive biedt innovatief groen parkeren aan met een eigen totaal-parkeersysteem, waarbij de regendruppel infiltreert op de plek waar deze valt.

Infiltratie regenwater

De buitenruimte van Rabobank Enschede is het eerste project en is een fantastische kennismaking voor beide partijen met een prachtig resultaat. Voorafgaand aan de realisatie was de vraag om het terrein te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, hittestress te verminderen en water op een natuurlijke manier te bergen. Deze thema’s zijn meegenomen in het ontwerpproces en gerealiseerd in het nieuwe ontwerp.

Bijna alle verharding is vervangen. Niet alleen de parkeerplaatsen, maar ook de looppaden zijn voorzien van de Gradiënt grastegel, die een combinatie van meer open en gesloten stenen biedt, waardoor er voldoende ruimte is voor regenwater om te infiltreren.

Aantrekkelijke tuin voor mens en dier

Voor de afwatering van regenwater worden de groene parkeerplaatsen en de plantvakken volledig gebruikt. Duurzaamheid was een belangrijk thema in dit project. Hier is naar gekeken op diverse punten. Zo bestaat de bestrating uit Reduton, een cementloos beton. De beplanting bestaat uit kruiden, vaste planten, hagen, solitaire heesters en bomen, wat zorgt voor een aantrekkelijke tuin het hele jaar door, voor zowel mens als dier.

Het succes van Park Positive zit grotendeels in de ondergrond. De specifieke substraten zorgen enerzijds voor stabiliteit en draagkracht en anderzijds voor een gezonde voedingsbodem voor het gras. Donker Substrates, onderdeel van Donker Groep, is de leverancier van de officiële Park Positive substraten.

Laatst bijgewerkt: Tu 14 May 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?