Land+Water
  • Home
  • Klimaat
  • Project Weerbaar Dommelland moet zorgen voor klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem

Project Weerbaar Dommelland moet zorgen voor klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem

Nederlandse en Belgische organisaties hebben de handen ineengeslagen bij het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. Waterschap de Dommel, gemeente Eindhoven, stichting Museum Eindhoven, provincie Noord-Brabant, stad Peer, gemeente Pelt, gemeente Valkenswaard en de Vlaamse Milieumaatschappij werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
De maatregelen moeten leiden tot een duurzamer waterbeheer in de regio. (Foto: Provincie Noord-Brabant)

De komende drie jaar worden verschillende acties ondernomen in de gebieden rond de Dommel en Tongelreep. Zo wordt in de vallei van de Dommel meer ruimte gemaakt voor de opvang van extra water en worden bij de Genneper Watermolen oude schuiven vervangen door moderne, regelbare kleppen.

Daarnaast wordt 1,3 hectare verharding verwijderd waar de Dommel en Tongelreep samenkomen om het water beter door te laten. In Valkenswaard wil de gemeente een extra afvoer van de Kleine Meer naar de Groote Meer aanleggen om beter om te kunnen gaan met zware regenbuien. Deze maatregelen moeten leiden tot een duurzamer waterbeheer in de regio.

Kennisdeling en samenwerking

Naast de fysieke ingrepen in het landschap streeft het project naar kennisdeling en samenwerking. Door gezamenlijk te leren en expertise te delen, wordt aangestuurd op een duurzame toekomst van het gehele stroomgebied. Saskia Boelema, gedeputeerde water en bodem bij de provincie: “De provincie Noord-Brabant is vanaf het begin nauw betrokken geweest om ervoor te zorgen dat de beleidsdoelen met betrekking tot water, bodem en klimaat goed zijn verankerd in het project. Daarnaast vinden we het als provincie belangrijk om kennis en ervaring op deze gebieden uit te wisselen en de samenwerking met lokale en regionale partners te versterken. Door intensievere samenwerking met onze Vlaamse buren worden de gezamenlijke inspanningen effectiever en vergroten we de kans op het bereiken van onze doelen.”

Laatst bijgewerkt: Fr 28 June 2024


Agenda

Bekijk meer

Hoe blijf jij op de hoogte?