Land+Water

Nominaties De Vernufteling 2024 bekend

Jaarlijks organiseert Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met vakblad De Ingenieur de verkiezing van het meest innovatieve ingenieursproject. Voor De Vernufteling 2024 zijn maar liefst twaalf projecten ingezonden.
De jury was onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen

De jury is onder de indruk van de kwaliteit ervan, met name de aandacht die besteed is aan de samenwerking met andere partijen en de maatschappelijke relevantie. Zij nomineerden vijf projecten die kans maken op de juryprijs. Daarnaast maken alle inzendingen kans op de publieksprijs. Op donderdag 6 juni vindt de uitreiking van De Vernufteling plaats.

De vijf projecten die genomineerd zijn voor de juryprijs zijn:

Alle inzendingen maken kans op de publieksprijs. De Ingenieur besteedt in het meinummer aandacht aan alle inzendingen. Van 14 tot en met 24 mei 2024 kan iedereen stemmen op hun favoriete project. De Vernufteling wordt uitgereikt op 6 juni 2024 in Den Haag.

Elk vernieuwend, technologisch geavanceerd of baanbrekend project met een duidelijke maatschappelijke relevantie kon worden ingezonden om in aanmerking te komen voor De Vernufteling.

Hoge kwaliteit inzendingen

De jury, bestaande uit juryvoorzitter Machteld de Kroon, Kim Dieleman, Pancras Dijk, Willemien Bosch en William van Niekerk, is onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. Veel projecten besteedden dit jaar naast technisch vernuft ook aandacht aan de samenwerking met andere partijen en praktische toepasbaarheid. Ook de maatschappelijke relevantie van de innovaties heeft meegewogen bij de waardering van de projecten. Thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid en digitalisering zag de jury bij verschillende inzendingen terug.

Juryvoorzitter Machteld de Kroon: “Ik ben ontzettend enthousiast. Mijn techneuten-hart gaat hier harder van kloppen. Ik zie gewoon dat veel ingenieurs uit onze branche met creatieve ideeën komen. Er waren veel voorstellen die ook echt gericht zijn op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. We hebben een paar mooie toppers uitgekozen voor de nominaties.”

Erkenning en bekendheid

Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid geven. Vaak blijft technische vooruitgang onopgemerkt, verstopt achter vanzelfsprekende verworvenheden als viaducten, waterzuivering of verwarming. De Vernufteling maakt deze zichtbaar. Een vernuftig project kan een technische oplossing zijn voor een maatschappelijk probleem of een nieuwe manier om onze omgeving schoner te maken. Soms ontwikkelt een bureau een nieuwe techniek, vaak gaat het om een slimme combinatie van bestaande technieken.

Laatst bijgewerkt: Mo 3 June 2024


Hoe blijf jij op de hoogte?