Land+Water
  • Home
  • Actueel
  • Teleurstelling over akkoord bij Techniek Nederland

Teleurstelling over akkoord bij Techniek Nederland

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, is teleurgesteld over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Onder meer vanwege een gebrek aan visie op technisch beroepsonderwijs. Ook het verdwijnen van de warmtepompverplichting stemt hem droef.
In het hoofdlijnenakkoord wordt niet gesproken over de mogelijkheden van bodemenergie

In een interview op Warmte365 hebben betrokkenen geen goed woord over voor het schrappen van de wamtepompverplichting. De Vereniging Warmtepompen, de NVI-GO en Techniek Nederland reageren zeer ontstemd en roepen het kabinet op deze beslissing terug te draaien. “Installateurs en fabrikanten hebben tientallen miljoenen geïnvesteerd in opleidingen en productiecapaciteit. Dit besluit brengt een complete sector in grote problemen”, aldus Terpstra. “We hebben als sector afspraken gemaakt met de overheid en verwachten van de overheid dat zij die afspraken nakomt. Dit is een ondoordacht besluit. We hebben met elkaar de schouders gezet onder het verlagen van de CO2-uitstoot. Door dit terug te draaien brengt het kabinet een hele sector in de problemen. Dit moet echt van tafel.”

Tekort aan technici

De belangstelling van jongeren om een technische opleiding te volgen, loopt al jaren terug. Daarom is het volgens Terpstra fnuikend dat er geen maatregelen zijn afgekondigd om dit tij te keren. “Het tekort aan technische vakmensen is urgent. Daar moeten we iets aan doen en dat kan alleen met voortvarende plannen voor het techniekonderwijs. Slagen we er niet in om méér technici aan het werk te krijgen, dan loopt ons land letterlijk vast.”

Energie-onafhankelijk

Rutte IV had beleid ingezet om de energie-onafhankelijkheid van Nederland te vergroten. De coalitie zegt dit te blijven volgen, maar met minder enthousiasme, zoals blijkt uit het akkoord. De nieuwe regering zet in op vier kerncentrales en gas uit de Noordzee.

Milieu-organisaties zien hier een weg terug en het tegengaan van innovaties op het vlak van energiewinning, bijvoorbeeld groen watergas, nieuwe batterijen en het gebruik van bodemenergie. Zij wijzen erop dat de bouw van kerncentrales vele malen meer zal kosten dan de coalitie voor ogen heeft. En dat dit geld dus niet nuttig besteed kan worden aan de energietransitie. Er is bijvoorbeeld meer mogelijk met het gebruik van bodemenergie. De nieuwe regering rept hier niet over.

Laatst bijgewerkt: We 22 May 2024